+40 745 84 43 96

info@rezervarivacante.eu

Blog Image

03

Dec

Conditii de iesire din tara

Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara a unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

A. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate/carte de identitate electronica) si calatoreste insotit de ambii parinti;

B. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate/carte de identitate electronica) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data intocmirii acesteia, sau dupa caz face dovada decesului celuilalt parinte;

Documente doveditoare ale decesului sunt:

  • certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
  • hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
  • comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

C. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate/carte de identitate electronica) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

D. Este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate/carte de identitate electronica) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta certificatul de cazier judiciar si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani de la data intocmirii acesteia, care cuprinde:

  • acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate;
  • datele de identitate ale insotitorului respectiv.

Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.

Declaratia celuilalt parinte, declaratia ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate la iesirea din Romania, nu este necesara atunci cand minorul, cetatean roman cu domiciliul sau resedinta in tara de destinatie se deplaseaza insotit, in aceasta tara.
Daca minorul respectiv calatoreste in alta tara decat cea in care isi are domiciliul sau resedinta, insotit de catre un parinte sau un alt insotitor major, este necesara declaratia care sa cuprinda acordul parintelui / parintilor / reprezentantului legal cu privire la calatoria minorului.

In situatia in care politistii de frontiera constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea 248/2005 pentru ca minorul sa iasa din Romania, vor intrerupe calatoria acestuia.

Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti si nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.

In cazul in care minorul se deplaseaza in strainatate pentru studii sau concursuri oficiale, sunt necesare si suficiente documentele emise de institutia organizatoare, din care sa rezulte perioada si statul/statele in care se vor desfasura studiile sau concursurile oficiale, insotite, dupa caz, de traduceri legalizate, fara a mai fi necesara avizarea documentelor in cauza de catre o autoritate administrativa in domeniu.

Dovada domiciliului minorului in tara de destinatie se face cu documentele prevazute la art. 29 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 94/2006, cu alt document de calatorie al minorului sau cu documentul de identitate al minorului, in care este mentionat domiciliul, iar dovada resedintei minorului se face cu documente emise de autoritatile statului de resedinta, care atesta ca minorul are stabilita resedinta in acel stat.

In cazul in care destinatia calatoriei nu poate fi dovedita prin bilete de calatorie emise de companii transportatoare pentru intregul parcurs al calatoriei, insotitorul minorului completeaza olograf o declaratie pe proprie raspundere in fata organelor politiei de frontiera, din care sa rezulte ca tara de destinatie a calatoriei este cea de resedinta/domiciliu a/al minorului.

Documentele eliberate de autoritati oficiale din statele cu care Romania a incheiat tratate de asistenta juridica care prevad scutirea de astfel de formalitati sunt exceptate de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga.

Distribuie

Newsletter

Afla primul noutatile . Maxim o scrisoare pe saptamana